Ha, je bent er nog. Goed dat je verder leest, want ik geef je binnen een paar alinea’s de winst in handen. Nog even doorzetten. Hou je papiertje paraat, met daarop het getal van 232.200 euro. Dat is het bedrag wat er stond toen de champagnefles op tafel kwam. Break! Dat gaan we dus anders doen, dus je stelt twee simpele eisen.

De eerste eis is dat jij als koper de rekening van de makelaar betaalt

Je betaalt dan, in het voorbeeld, 200.000 euro voor het huis en 15.000 euro aan de makelaar. Samen nog steeds 215.000 euro. Niets veranderd? Let op. In Frankrijk betaal je bij deze slimme aanpak de 8% koperskosten niet over 215.000 euro maar over 200.000 euro. Je betaalt daardoor aan notaris en Franse staat geen 17.200 euro maar slechts 16.000 euro. Kassa! In 5 minuten 1.200 euro verdiend. Schrijf het even op, want het wordt nog leuker.

De tweede eis die je stelt is dat een deel van de koopsom wordt toegeschreven aan roerende zaken

Bij ieder huis dat wordt verkocht blijven zaken achter die als “roerend” kunnen worden beschouwd. Denk aan gordijnen, vloerbedekking, meubels, een stoffige Peugeot in de schuur, keukeninrichting en apparatuur, badkamer, witgoed, verlichting, zwembad-accessoires, tuinmeubilair, plantenbakken en wat je maar weet te verzinnen. Voor een bedrag van 10% van de koopsom zal niemand daar wat van zeggen.

Noteer dus op je papiertje dat je 180.000 euro voor het huis betaalt en 20.000 voor roerende zaken, samen 200.000 euro

Snap je het al? Over die 20.000 euro hoef je geen 8% aankoopkosten te betalen. Je bespaart dus nog eens 1.600 euro. Noteer het op je papiertje, tel alles op en je ziet dat je bij aankoop totaal 229.400 euro gaat betalen. Hé, toen de fles op tafel kwam was dat 232.200 euro.

Proficiat!

Het papiertje is je winnende lot geworden. Je winst is opgelopen tot een bedrag van 2.800 euro. Gauw verdiend, toch? Laat nu de champagne maar schuimen.

 

Proost!




GRATIS WAARDEVOLLE TIPS?

Vul hiernaast je emailadres in >>>



Commentaren: 5
  • #5

    Arno Voogd (dinsdag, 12 mei 2020 17:49)

    Beste Jan,
    de vraagprijzen zijn altijd exclusief koperskosten (notaris en overdrachtsbelasting/registratierecht), waarvoor je, afhankelijk van de prijscategorie, ongeveer 8% moet begroten

  • #4

    jan kuipers (dinsdag, 12 mei 2020 17:44)

    dag arno ik ben van plan een huis te kopen en inmigreren naar frankrijk zit bij de prijs altijd de prijs van de notaris en overdracht belasting erbij in of is dat apart van de vraag prijs ,

  • #3

    Arno Voogd (woensdag, 04 april 2018 16:03)

    Beste Cornelis, Jan en Rose,
    aankoop van grond en zelf bouwen kan een prima optie zijn. Van groot belang is wel dat je, voordat je een voorlopig koopcontract tekent, goed in beeld brengt hoe je bouwproject er uit zal zien opdat een gespecificeerd voorbehoud kan worden opgenomen voor de realisatie daarvan. Het verstandigste is om een ontbindende voorwaarde op te nemen voor het verkrijgen van een volledige bouwvergunning voor je project. Dat duurt wat langer dan bevestigd krijgen dat het perceel een bouwbestemming heeft, maar het geeft je betere zekerheid dat je plan realiseerbaar zal zijn. Dat soort zaken zijn contractueel goed vast te leggen. Weet wel dat bouwen in Frankrijk in praktische zin niet altijd even soepeltjes verloopt. Soms gaat het goed, soms is het een lijdensweg van vertragingen en onvoorziene incidenten. Bij de aankoop van bouwgrond en contractuele vastlegging kun je een beroep op me doen.

  • #2

    cornelis robat (maandag, 02 april 2018 21:03)

    Precies waar wij ook in geinteresseerd zijn, grond kopen en naar eigen ontwerp huis neerzetten
    omdat: alles gelijkvloers, geen drempels, voorzieningen rolstoel etc dus bredere deuren en voorbereiding domotica

  • #1

    Jan & Rose van Teylingen (maandag, 02 april 2018 20:03)

    Dag Arno
    Bedankt voor je email en je gezellige blog met interessante wetenswaardigheden.
    Ik val meteen met de deur in huis met de volgende vraag:
    ‘Hoe is je ervaring met het aankopen van grond en daar een huis op te laten bouwen.
    Wij hebben namelijk plannen in die richting’.
    Vriendelijke groet,
    Jan & Rose van Teylingen