Bespaar een paar duizend euro, met een papiertje

bijkomende-kosten-huis-frankrijk

Je hebt een zonnig huis gevonden via een makelaar in een gezellig Frans dorp. Je bent er twee keer gaan kijken en nu zit je bij de makelaar op kantoor. De eigenaar is er ook. Je hebt net over de markt gewandeld, een knapperig stokbroodje gescoord en lekker getafeld in het zonnetje. Het Franse leven straalt je tegemoet, je hebt er zin in.

De prijs voor je droomhuis is bijna(!) afgemaakt en de makelaar stelt voor om de zaak te beklinken. Iedereen is blij en de champagne wordt tevoorschijn gehaald. Dat is het moment waarop je nog snel een paar duizend euro kunt verdienen.

Op een hele simpele manier met gegarandeerd succes.

Weet je waarom dat altijd lukt?

Omdat de meeste kopers het niet weten, of het niet durven te vragen. Gelukkig maar, want als iedereen het zou doen wordt het ingecalculeerd en valt er niets te verdienen. Dus: niet over praten en pas als de makelaar de champagnefles tevoorschijn haalt begin je er over. Net als hij zijn duimen op de kurk heeft gezet zeg je “attendez un moment s’il vous plaît” (ho, ho, even wachten).

De makelaar schrikt, is bang dat je je hebt bedacht of dat de zaak afketst

Hij voelt een zweetdruppeltje over zijn over zijn rug kruipen en dat verhoogt zijn bereidheid om naar je te luisteren. Dat treft. Haastig zet hij de fles terug op zijn bureau. Je neemt het woord, pakt een papiertje en je vertelt even snel uit hoe je het geregeld wilt zien. Leg het als een vriendelijk eisenpakketje op tafel. Je zult zien dat het werkt.

Het leuke is dat jij hier zometeen flink geld gaat verdienen

Nog leuker is dat niemand er nadeel aan heeft, dus iedereen gaat ermee akkoord. De schrik is al snel uit de lucht en een kwartiertje later springt de kurk alsnog tegen het plafond. Iedereen blij, vooral jij!

Wil je weten hoe het werkt?

Ik zal het je uitleggen. De makelaar speelt een sleutelrol, maar ik beloof je dat hij zal meewerken. Hij wil graag dat huis verkopen en bovendien: het kost hem niets. Hetzelfde geldt voor de eigenaar: geen enkel bezwaar en hij is blij dat je zijn huis koopt. En voor jou is het bingo. Je creëert een win-win-win situatie, met jezelf als winnaar van de hoofdprijs.

Centrale figuur is de vriendelijke makelaar

Hij wordt meestal betaald door de verkoper, immers die gaf hem een verkoopopdracht. De makelaarstarieven zijn in Frankrijk veel hoger dan wij in Nederland gewend zijn. Dat is eenmaal zo en daar moeten we mee leren leven. Het is een gevolg van het Franse systeem, ik kom daar een andere keer op terug. Ga er rustig van uit dat bij verkoop van een huis voor 215.000 euro er na de overdracht zo’n 15.000 euro door de verkoper aan de makelaar moet worden betaald.

Niet alleen de makelaar, maar ook de notaris en de Franse overheid eten graag een hapje mee als jij in Frankrijk een huis koopt

Je betaalt bij aankoop, net als in Nederland, een soort overdrachtsbelasting en een percentage als honorarium voor de notaris. Samen is dat ongeveer 8% van de koopsom. Op een huis van 215.000 euro is dat een bedrag van 17.200 euro. Kan je het nog volgen? Tel die twee bedragen even bij elkaar op en schrijf de getallen op een papiertje. Dat is gelijk een mooie oefening voor als je straks bij een makelaar op kantoor zit. Je zult nog aan me denken!

Je betaalt dus bij aankoop alles bij elkaar 232.200 euro om eigenaar te worden van je droomplek

Ben je daar tevreden mee? Vind je het niet nodig om een paar duizend euro te besparen? Stop dan nu met lezen, laat je een glas champagne inschenken en geniet van je nieuwe bezit.

 

Of zal ik het toch even uitleggen? Lees hier verder, als je wat wilt verdienen

 


GRATIS WAARDEVOLLE TIPS?

Vul hiernaast je emailadres in >>>Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Jaap. (zaterdag, 31 maart 2018 20:23)

  Leuk gedaan. Zal.m tzt ( als ik tot een aankoop overga) de site onder de loep leggen. Dank alvast voor de moeit. Groet Jaap

 • #2

  Arno Voogd (zondag, 01 april 2018 18:03)

  Beste Jaap,
  dank voor je reactie. Laat me gerust even weten als je een leuk pand hebt gevonden, ik ben je graag van dienst om de zaak in goede banen te leiden
  Arno