Te koop in Frankrijk: huis aan het water

Natuurlijk is het mooi om aan een zacht ruisend riviertje te wonen, zeker in de zomer. De verleiding is groot, want er zijn voor weinig geld prachtige huizen of molens aan het water te koop.

Maar weet dat het klimaat in de wereld verandert, ook in Frankrijk. Bedenk dat het lieflijke “stroomgebied” dat je in de zomervakantie hebt gezien er in de wintermaanden wel eens heel anders uit kan zien.

En dat staat er niet altijd bij.

De verkoop van huizen aan het water wordt steeds moeilijker

Ze staan langer te koop en zijn aanzienlijk minder waard. Hou daar rekening mee, want misschien wil je het over een tijdje weer verkopen. Bovendien zijn er gebieden waar de risico’s toenemen, of waar verscherpte regelgeving op de loer ligt. Regelgeving die jouw plannen kan belemmeren, of je woongenot kan verzieken.

Frankrijk heeft duizenden overstroombare zones

Overstromingsgebieden zijn bijna(!) allemaal in kaart gebracht, maar er worden met regelmaat nieuwe risicogebieden toegevoegd. Het zijn er momenteel bijna twintigduizend. Er zijn gebieden die ieder jaar blank staan en er zijn plaatsen waar slechts een theoretisch risico is vastgesteld. Maar let op, de natuur is grillig: ook al is een perceel in de afgelopen 10 jaar niet is overstroomd, niemand garandeert dat je niet komend voorjaar aan de beurt bent.

Makelaars en eigenaren hebben de plicht om een koper te informeren

In de praktijk wordt er echter wel eens wat vergeten. Dat kan gebeuren, dus gelukkig is het aan een betrouwbare notaris om de koper van essentiële zaken op de hoogte te stellen. Maar ook hier kan het misgaan, door gebrek aan informatie, door slordigheid, door vergeetachtigheid of gewoon door de taalbarrière.

Dus moet je zelf aan de slag

Als je een huis wil kopen, ga dan altijd even langs bij de “Mairie”, het gemeentehuis. Neem een vragenlijst mee. Informeer of het huis al lang te koop staat en of de reden daarvan bekend is. Vraag naar kadastrale kaarten en bestemmingsplan. Vraag een “Matrice Cadastrale” en kijk wie de eigenaar is en of hij nog meer onroerend goed bezit. Is er specifieke informatie over het pand dat je wilt kopen? Vraag inzage in afgegeven (of geweigerde) bouwvergunningen. Bestaan er erfdienstbaarheden of rechten van derden?  Zijn er beperkingen van gebruik of bewoonbaarheid?

Informeer bij de gemeente naar de lokale natuurlijke risico’s

Vraag om afgifte van een ESRIS, een « État des Servitudes Risques et d’Information sur les Sols ». Vraag inzage in het “Plan de Prévention des Risques Naturels” en kijk of er een “Cartographie Hydrogeomorpholique” beschikbaar is. Verdiep je ook in andere risico’s die in Frankrijk regelmatig voorkomen, zoals grondverschuivingen, water- en modderstromen, opkomend grondwater, stormen, cyclonen, bosbrandgevaar en “sècheresse géotechnique”, een fenomeen waarbij door langdurige droogte schade aan huizen kan ontstaan. Voor ieder gebied in Frankrijk is bovendien in kaart gebracht in welke mate er aardschokken voorkomen.

Vind je het lastig om dat allemaal zelf te doen?

Durf wat uit te geven voor een betrouwbare adviseur, iemand die voor je onderhandelt en alles voor je uitzoekt. Hij kan je behoeden voor ellende en verdient zichzelf altijd terug. Kies een expert die de weg weet in Frankrijk en bekend is met wat er zich afspeelt op die grillige huizenmarkt. De kwestie van natuurlijke risico’s is slechts een klein onderdeel van zaken die onderzocht moeten worden voordat je iets tekent. Laat je adviseur de koopaktes en alle documenten bestuderen voordat je tekent. Vraag hem om met je mee te gaan als de grote dag aanbreekt en je aanbelt bij een statig notariskantoor. Vraag of hij aanschuift aan de notenhouten tafel, als de akte wordt gepasseerd.

De papierwinkel is lastig, maar bijt je er doorheen, vraag advies en waag de stap.

 

Het is de moeite waard.

Frankrijk is een prachtig land.


GRATIS WAARDEVOLLE TIPS?

Vul hiernaast je emailadres in >>>
Reactie schrijven

Commentaren: 0